четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Cream Lentil Soup

Let's make lunch...


Today I made this cream lentil soup which is very easy and the ingredients are pretty inexpensive. But first let's talk a little about lentil itself...
  Lentil is a part of human diet since the Neolithic time. It could be found in different colours like orange-red ( I am using here, becauce it is easier to boil and blend), green, yellow (which is also easier to boil and blend and it has very pleasant tast, little bit different from the other variations of lentil), brown and black. Very interesting fact is that 30 % of the calories in lentil are from protein. Lentil also contains dietry fiber (in the orange they are less compared to the others), folate, vitamin B and minerals, it is a good source of iron. :-) 
  Let's go to the recipe  - Ingredients: I am using about 200 gramme of lentil (it depends on the pot - I'm using a small one here - 20 sm. diameter); 3 small carrots; 2 little tomatoes (they add little sour flavor); garlic (depends on your tast); water (it has to cover the vegetables, but not more, if you want your cream soup to be thick enough); here I also used leek, but is totally optional, I wanted to underline the chill flavor; olive oil, salt and pepper - a metter of tast; butter (optional). 

THE INGREDIENTS...

  Making - firsts I'm boiling peeled off and chopped carrots and leek, 2. When the carrots are softened (take one from the water and try to cut it with a spoon) I'm adding lentil and after a couple of minutes I'm adding the chopped tomatoes, olive oil, salt and pepper 3. Boil the  whole soup till it is cooked - you will notice that lentil  swells and sometimes you need to put s littel bit more water - you want your soup creamy not watery, when you try it it should be soft. 4. When it is ready I blend it with the hand blender 5. When the cream soup is ready, but it is hot enough,  I'm adding a chunk of butter and I'm mixing it till the butter is melt down...this makes it smell and taste so delicious...:-) 6. Serve with balsamic vinegar 7. Enjoy...


 Днес реших да сготвя тази крем супа от леща, защото у дома много се харесва, става бързо и съставките не са скъпи. но първо да кажем няколко думи за самата леща - лещата е част от храните на човека още от времето на Неолита. 30 % от калориите в лещата са от протеини. Лещата съдържа още фолиева киселина, минерали, фибри /те са по-малко в червената леща, която ползвам тук/, лещата е добър източник на желязо. Лещата бива червена - оранжева /ползвам нея, защото се вари бързо и лесно мога да я пасирам/, жълта /също се вари лесно и се пасира лесно, има малко по-различен вкус от другите видове, на мен ми прилича повече на вкуса на месо/.
  Какво ти трябва: 200 грама леща - зависи от съда, който използвам, тук ползвам малка тенджерка - 20 см. диаметър; 3 малки моркова; 2 малки домата - придават леко киселичък вкус; праз лук, за по- пикантен вкус, но може и без него; чесън на вкус, аз сложих една скилидка; вода - гледам да покрива зеленчуците и ако заври доналивам, но не много, за да е по-гъстичка супата; зехтин, сол, пипер - тези също на вкус; масло за финал, но може и без него;
  Как се прави: Първо сварявам обелените и нарязани морков и праз лук; 2. Когато морковчетата  са меки- проверявам с лъжица, дали мога да ги разрежа, добавям лещата, а по-късно прибавям нарязаните доматчета, зехтин, сол и пипер на вкус; 3. Всичко се вари до готовност - до омекване на съставките, лещата се подува и може да се прибави водичка, ако е извряла; 4. Когато всичко е сварено, пасирам до получаване на хомогенна смес; 5.  В още горещата супата прибавям парче масло и разбърквам до разтопяването му, тази екстра добавя  калории, но и неповторим аромат и вкус; 6. Сервирам с капки балсамов оцет; 7. Наслади се... 


СТЪПКА ЕДНО..


Няма коментари:

Публикуване на коментар