вторник, 17 март 2015 г.

On the Balkans we are eating...TARATOR

 

          
Spring is in the air, so let's make TARATOR...
 


   What is TARATOR ? - it is a dish, probably is better to say it is a cold soup, it is very simple and we usually serve it cold   in  the summer.


  TARATOR is popular in most of the Balkan countries like Greece, Serbia, Turkey, Bulgaria and more  - more info here . And if you did not read my article about SARMI, you probably do not know about the Balkans and my series about food and drinks in our part of Europe, so in case you've missed it - here . 





 What you need for this simple simple dish? 1. Cucumbers - one or two, it depends on the size of the vegetables and the quantities of the soup you want to make, I used only one for two bowls. 2. One jar of yogurt from cow milk (the yogurt shown on the picture is not from cow milk, it is from buffalo cow - I'm not sure if it is the right translation this animal looks like this  , and I'm using in only for the picture, it is not good for tarator) - in our country the usual package of yogurt is 400 gram; 3. The flavors:  I will write all the usual things that we add to this soup to give it its great taste, but if you want you can skip one or all of the following, but remember, if you want to taste the traditional thing, you should try it with all of the ingredients - salt, oil - olive or sunflower (traditionally), crashed walnuts, garlic and dill;  4. Water - it depends on the quantity of the other things and on your personal taste - you can make the soup more watery or you can make it more creamy;


Making it: 1. Pill off and chop the cucumbers, you can grate them, but I prefer to chop them in cubes in a big bowl or pot 2. Whip with fork the yogurt in the jar first and then spread it onto of the cucumber chops 3. In the jar from the yogurt measure cold water - you can pour more or less - depends on how you want it - watery or creamy, then pour it onto the yogurt and the cucumbers, mix it really well to avoid some chunks from the yogurt, if it is not dissolved enough; 4. Then add to the mixture some salt, oil, crashed walnuts, crashed garlic and chopped dill, then mix again well; 5. Serve in bowl or in glass, when it is summer we usually add  some ice cubes to be cold and refreshing; 

When I made it:
I did not put in my tarator garlic and walnuts, because I did not have any, but I will add the next time I make it...I usually make this recipe so much in the summer that sometimes I get bored with it, but not for too long ...:-)       
     

На Балканите си хапваме....таратор :-)


   Моята серия продължава, и днес съм представила едино много добре познато и обичано, от всеки българин, предястие или съпътстващо ястие - тараторът. В описанието на английски език се спрях, отново, по-подробно на съставките и приготвянето на таратора, но не мисля, че в българското описание е нужно това...всеки у нас знае как се прави таратор..нали?!? 

   Най-забележителното при таратора е, че винаги, когато го готвя, ми ухае на лято :-) (толкова лесно се прави, че ме е срам, че съм свързала  думата "таратор" с думата "готвя" :-)))) и цялата къща ми изглежда по-лятна и топла.

   Ако не знаете за моята серия от ястия и питиета, посветена на местни балкански гозби и която се казва "На Балканите си хапваме..." - тук е първа част ... :-)


  Та онзи ден беше по-топло и си направихме за обяд тараторче :-) защото става бързо и лесно, и понеже беше обяд, и някои от нас са на работа, е без чесън. Нямах и пресен копър, сложих сушен и забравих да сложа орехи... :-) Но пак си стана за ядене..


  Направи си и ти таратор и пролетта ще дойде и в твоя дом :-) /това стана като реклама хахах/
 А и кой знае, ако всички избързаме с таратора преди лятото - може и това студено време да си тръгне по-бъзо... :-) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар